Rólunk
Franke csapágyak
Csomagológépek
Csomagszkenner
Orvosi alkalmazások
Körasztalok
Közvetlen hajtás
Lineáris rendszerek
Orvosi alkalmazások
Pozícionáló rendszerek
Letöltések
Történelem
Innováció
Franke GmbH
Kapcsolat
facebook oldalunk
youtube oldalunk

FRANKE Bearings Hungary KFT.

Franke innováció

A jövőnk autói

Cégünk támogatja az innovatív találmányokat és az azokat megvalósító csapatokat, így például a Paradicsom Csapatot is, amely 2010 ősze óta tevékenykedik a Műegyetemen.

Ők a 2015-ös Shell Eco Marathon-on szeretnének indulni. A csapat az Urban Concept kategóriát célozza meg, melyben energiahatékony egyszemélyes városi kisautó tervezése és megépítése a feladat.

Egy elektromos agymotor tervezése nem kis feladat, de itt egy olyan prototípusról van szó, ahol a már néhány helyen alkalmazott megoldásokon felül is rengeteg újítást hajtottak végre.

Az egyedi konstrukció esetükben egy olyan kerékagymotor, mely nem rendelkezik sem küllőkkel, sem kerékaggyal. De hogy a motor ne csak egy próbapadon forgó különlegesség legyen, egy autót is terveznek köré. A győri ALTrace elnevezésű versenyen a tanulmányautó kategória első helyét szerezték meg. 2014-ben az Ipar Napja különdíjat nyerte el a Franke ezzel az egyedi kerékkel.

Az újszerű megközelítés újszerű megoldásokat követel, ezért például a bevett szokásokkal szöges ellentétben áll a gumi szerelése is. Ugyanis a szokásosan a felni közepében futó, a gumi felhelyezését segítő mélyedés nagymértékben redukálná a motor teljesítményét, mivel a forgórész állandó mágnesei kisebb átmérőre kerülnének, amivel csökkenne az adott mágneses erő miatt ébredő nyomaték. Ezért a szokványos szerelőárkos megoldás helyett oldalról szerelhetőséggel oldották meg az abroncs felhelyezésének problémáját.

A motor meghajtását tekintve szinte teljes mértékben a BLDC motorok közé sorolható. Ezeket többnyire még csak számítógép ventillátorokban, vagy modellmotorokban alkalmazzák. Itt 45 darab (3 fázisba kötött) tekerccsel, és 42 mágnessel rendelkezik. A forgó részen található ritkaföldfém (neodímium) mágnesek a magas üzemi hőmérséklet miatt a szokásos N sorozat helyett a H sorozatból lettek kiválasztva, aminek Curie pontja a 80 °C helyett 100 °C-on van. Ez azt jelenti, hogy ha a motorban uralkodó hőmérséklet meghaladná a 100 °C-ot, az azonnal le is állna, hisz a mágnesek elvesztenék erejüket. Az elektromágneses terek modellezése az online Emetor, és a jobban ismert FEMM szoftverekkel zajlott. Ezek optimalizációja során elméletileg sikerülhet elérni a motor statikus, 20 A-rel táplált üzeme során a 97 %-os hatásfokot.

A motor egy másik unikuma a csapágyazása, melyet egyedileg gyártott, 0,3 kg tömegű drótcsapágyakkal fogunk megoldani. Az erős mágneses tér miatt szükségessé vált, hogy a csapágygolyók anyaga ne a hagyományos nagykeménységű acél, hanem a mágnesesen szigetelő kerámia legyen. A különleges csapágyakat a német székhelyű Franke cég biztosítja számunkra, akik kifejezetten a hasonló típusú csapágyak gyártásával és szerelésével foglalkozik.

Ahogy a karosszériának, az egész járműnek is van egy felsőbb célja a versenyen kívül. Ez pedig annak szemléltetése, hogy mi magyarok továbbra is képesek vagyunk olyan konstrukciók megálmodására és legyártására, melyek akár forradalmi változásokat is eredményezhetnek, esetünkben az autóiparban. Bemutatjuk a világnak, hogy a sci-fikben látható járművek hazánkban már megvalósulni látszanak.

Fókuszban: az energiatakarékos Franke könnyű csapágyak

A Siemens AG megnevezte a 2010-es üzleti évben világszerte legjobb beszállítóit. A “Globális Hozzáadott Érték” kategóriában az Aaleni székhelyű Franke GmbH-t jelölte meg győztesként.

A Franke győzelmét egy, computer tomográfoknál használt fő csapágy gyártásának egy helyi, kínai partnerhez történő sikeres áthelyezésének köszönheti – mely nyilvánvaló előrelépést jelent a shanghai-I Siemens gyár szerződött beszállítói körét illetően.

“A Siemens az innováció és a fenntarthatóság képviselője – szállítóink kiemelkedő teljesítménye e kategóriákban különösen fontos számunkra”, nyilatkozta Barbara Klux, a Siemens AG igazgatósági tagja, valamint a globális beszerzési vezetője.

Cégünk azonban további sikerekről is beszámolhat. A munkavállalók széleskörű továbbképzése a csökkentett munkaidő mellett, illetve az egyes ágazatok különféle átszervezése már kifizetődni látszik. A gyártási területek modernizációja nagyobb átfolyási teljesítményű és energiahatékonyságú új berendezések bevezetésével zajlik. A termelékenység növekedése mellett, a lehető leghatékonyabban vagyunk képesek az energia és erőforrásaink felhasználására.

Könnyű csapágyak használatával Ön is hozzájárulhat az energiatakarékosséghoz. Ügyfélmagazinunk jelenlegi kiadását is e témának szenteltük. Megkezdtük a felkészülést Ügyfeleink jövőbeli minőségi-, szállítási idő- és megbízhatósági igényeinek kielégítésére. Mindent egybevetve cégünk jól felkészült az újból fellendülő gazdaságra.

Tisztelettel,
Daniel Groz                        Sascha Eberhard
Ügyvezető igazgató       Ügyvezető igazgató

Az Egyedi Darabtól a Nagy Sorozatokig

A rugalmas gyártási metodológiának köszönhetően bármilyen kiszerelés lehetséges

A Franke olyan réspiaci szállítónak tartja magát, mely hozzáadott hasznot biztosít felhasználóinak olyan ügyfélspecifikus komponensek segítségével, melyeket máshol nem kaphatnak meg. A jól tervezett gyártási módszereknek köszönhetően egyedi darabok és nagy sorozatok legyártására egyaránt képesek vagyunk.

Ügyfeleink az orvosi technológia, a gépgyártás, a textilipar és számos más területen működnek. A Franke Gördülőcsapágyak világszerte piacvezetők, kiváltképp a computer tomográfiában és a körkötőgépeknél történő felhasználásban.
Egyre több az alkalmazási lehetőség a szolártechnológiában is. A Franke Gördülőcsapágyak fejlesztési és felhasználási lehetőségeinek köre még közel sincs kimerítve. A könnyű kivitel és a csökkentett energiafelhasználás egyre jelentősebb szempont az apadó nyersanyag- és energiaforrások idejében.

A Franke számtalan extrát kínál:

Érjük el együtt a legjobbat!
A fejlesztési partnerség mindkét félnek előnyöket biztosít

Ami kínálunk:

Minden egyes ügyfél egyedi igényekkel rendelkezik, mindennemű mozgás megvalósításának megvan a maga sajátossága. A több, mint 60 éves csapágygyártási tapasztalatunknak köszönhetően partnerként állunk rendelkezésére új, innovative megoldások létrehozásában.

A Franke csapágyak új kivitelezési lehetőségeket kínálnak a tervezőmérnököknek, és nagy szabadságot a külső gyűrűk anyágának és formájának megválasztásában. Az olyan anyagok, mint például az acél, az alumínium, a korrózióálló acél, a kerámia, a Teflon, a műanyag vagy a bronz alkalmazás-specifikus alapon kombinálhatóak, mely lehetővé teszi a jövőbeni igények kielégítését a környézetvédelemre való tekintettel, illetve tisztaszobai és élelmiszeripari alkalmazhatósággal egyetemben.

Termékeinket műszakilag az egyedi megvalósításhoz igazítjuk, az ügyfeleinkkel való szoros együttműködés során. A koncepciótól a prototípus megvalósításán keresztül a széleskörű tesztelési fázisig egyedi megoldásokat fejlesztünk, melyeket olykor a speciálisan házon belül fejlesztett gépek segítségével gyártunk le.

 

Kérjük vegye fel munkatársunkkal a kapcsolatot további információkért.